Physical distancing, social connecting

Marlies WobbenOver Het LevenLeave a Comment

Wascana Centre, Wascana Lake

De wereld ziet er mooi uit buiten. De sneeuw verdwijnt in Saskatchewan, de temperaturen gaan omhoog. Maar we weten dat het een gekte is daarbuiten. De coronavirus Covid-19 pandemie heeft de wereld op de knieën gebracht zoals nog nooit eerder vertoond. Om het te stoppen, of ten minste af te remmen en de piek af te vlakken, worden we gevraagd thuis te blijven (zelf-isolatie) en afstand te houden, het zgn. “social distancing”. Maar we moeten net wel sociaal verbonden blijven. We moeten alleen fysiek bij elkaar wegblijven. Dus laten we het “physical distancing, social connecting” noemen. Fysiek afstand houden, sociaal verbinden.

Geen paniek (maar dat had ik wel even)

De voorlaatste nacht lag ik tot 8 uur ’s morgens wakker. Dringt het wel allemaal door wat er daarbuiten gebeurt? Gebeurtenissen als uit een griezelfilm? Ik ben niet eens zo bang voor mijn eigen gezondheid. Hoewel ik het liever niet krijg, aangezien ik een bronchitis al eng genoeg vind. Ik ben ook niet al te bezorgd om pap, die in het zwaarst getroffen gebied in Nederland woont, maar in een verzorgingstehuis waar de deuren op slot zijn gegaan.

Maar die nacht ging het niet zo goed met mijn gemoedstoestand. Ik voelde me paniekerig. Bang dat mensen het niet serieus genoeg nemen. Dat de maatregelen van overheden niet streng genoeg zijn. Dat de nummers te snel omhoog gaan en onze ziekenhuizen overspoelen. Dat vrienden en iedereen met een verhoogd risico in serieuze problemen kunnen komen. Dat we anderszins ernstig ziek kunnen worden en niet de gebruikelijke hulp of behandeling kunnen krijgen die we dan nodig hebben. Dat Nico een overweldigde en overbelaste gezondheidszorg aantreft als hij weer terug aan het werk gaat, en zich niet goed genoeg kan beschermen.

Physical distancing, social connecting

virtual hug meme, creator unknown
(maker van meme onbekend)

En nee, ik wil niet in paniek raken. Maar ik wil wel mijn gezond verstand gebruiken en erkennen dat we de verspreiding zo goed mogelijk moeten tegenhouden. En wel NU. Voorkom dat het zo erg wordt als in Italië. De meeste mensen raken besmet door iemand die nog niet wist dat hij ziek was. We moeten allemaal net doen alsof we het virus hebben en dus de verantwoordelijkheid nemen om zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen weg te gaan voor dingen die we nodig hebben, zoals boodschappen, medische afspraken, frisse lucht zonder met mensen in contact te komen als dat een mogelijkheid is.

We moeten nu het juiste doen voor onze gemeenschap. Bij onze vrienden of familie op de koffie gaan of er gaan eten (of gewoon op bezoek) is niet “social distancing”. Het is nu niet het juiste om te doen. Toen we een paar dagen geleden (wederzijds) onze afspraak met vriendin en kapster Dana afzegden, zei ze het zo mooi: “We komen er wel doorheen… wanneer, dat weet ik niet, maar uiteindelijk krijgen we weer de kans om elkaar te zien en weer mooi haar te hebben 🙂 ♥”

Noodtoestand

De overheid van Saskatchewan heeft een paar dagen geleden de noodtoestand afgekondigd en gisteren, na mijn paniekerige nacht, hebben ze gelukkig strengere maatregelen eraan toegevoegd, zoals de sluiting van bars en restaurants op maandag. Ik ben er blij mee, maar het is natuurlijk een ramp voor veel lokale, kleinere bedrijven. We kunnen ze steunen door tegoedbonnen te kopen of eten te laten bezorgen door je favoriete restaurants.

short walk by Wascana Lake

Blijf veilig en gezond

Neem de maatregelen en adviezen alsjeblieft serieus. Het is voor ons nog niet zo moeilijk geweest, we waren al de meeste tijd thuis, sinds Nico’s heupoperatie in januari. We mogen hier nog naar buiten gaan, zoals voor een wandeling in de frisse lucht, als je maar van andere mensen wegblijft. We deden dat gisteren misschien een 15-20 minuten (Nico kan nog niet zo ver en het was de eerste keer in het park) en het hielp mijn hoofd weer helder te krijgen. Deze post schrijven was ook een goede therapie!

Maak er het beste van als je thuis moet blijven. Ik weet dat het moeilijk is niet over gemist inkomen te stressen of als je baan op de tocht staat. Ik hoop dat de overheid mensen en bedrijven zal ondersteunen die het moeilijk hebben. Maar probeer de momenten met de familie te koesteren, doe klusjes in huis die je allang van plan was, neem tijd voor hobby’s waar je nooit tijd voor vindt, verf de muren of mest de kasten uit (mee bezig!), bingewatch Netflix (altijd al mee bezig LOL), lees, luister naar muziek, doe videogesprekken en beweeg. Marcheer op de plek als je in huis moet blijven of ga de frisse lucht in als het kan. Ik neem aan dat je zelfs met een vriend kunt afspreken, als je maar op afstand blijft! Misschien wel nodig als je alleen woont. Gelukkig zit ik met mijn soulmate en zes katjes opgesloten. Niet dat we elkaar nooit irriteren (we zijn ook maar mensen), maar we vinden het wel nog steeds fijn om samen thuis te zijn ♥

crocheting meme, creator unknown
(maker van meme/foto onbekend
Flashback: Jeffery Straker bij de cabin
Isolatie en RIP Chase

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.