Mijn bionische Valentijn ♥

Marlies WobbenOver Het LevenLeave a Comment

Fijne Valentijnsdag!

Gisteren was het een maand geleden dat mijn Valentijn, ik bedoel Nico, een nieuwe heupprothese kreeg. Hij gaat goed vooruit, maar het is wel een lang proces!

Voorste benadering heupprothese operatie

Ze hebben de voorste benadering gebruikt voor deze heupprothese. Dat betekent dat ze van de voorkant geopereerd hebben. Daar hoeven ze geen spieren voor door te snijden, dus de genezing is sneller. Er is ook minder kans dat de heup uit de kom gaat, dus er zijn ook geen echte beperkingen! Maar je moet evengoed nog wel voorzichtig zijn!

Thuis

De volgende dag kon hij al naar huis. Ja, zo snel! Ze kijken of alles is zoals te verwachten is, dat je je recepten voor pijnmedicatie en bloedverdunners hebt en daar ga je! Nou, dat was best heftig. Natuurlijk deed het wat pijn om in en uit de auto te komen, maar hij kon zelf naar het huis lopen met een looprek (en een kruk voor het trapje).

Hij lag natuurlijk nog vrij veel in bed, maar met een slechte rug kon hij niet zomaar rechtop gaan zitten en dan uit bed komen! Na wat proberen bleek dat het beter ging als hij eerst op zijn zij rolde en dan zijn benen voorzichtig van het bed liet glijden. Op die manier kon ik hem wel overeind helpen.

Te snel?

Daar was ik zeker niet op voorbereid. Ik bedoel, natuurlijk vond ik het niet erg om hem overal bij te helpen, maar ik realiseerde me niet hoe immobiel hij eigenlijk zou zijn in die eerste week. We deden een stevig kussen in een campingstoel om hem een wat hogere stoel te geven. In de eerste dagen kon hij nog maar ongeveer een uur aan een stuk zitten, dus hij lag nog veel in bed. Hij deed zijn best met de milde oefeningen die hij meegekregen had en hoewel hij nog sterke pijnstillers nodig had, zag hij toch elke dag verbetering in zijn bewegingen. En het geopereerde gebied begon er ook wat beter uit te zien. Hij was flink bont en blauw en gezwollen!

terug uit het ziekenhuis.. hij zag er fitter uit dan hij zich voelde 😉

Ik heb me afgevraagd of ze in het ziekenhuis zijn pleister niet al een keer hadden kunnen vervangen. Ze laten het het liefst zitten tot de nietjes na twee weken eruit gaan. Maar het was al vrij verzadigd toen hij naar huis ging. Na twee dagen ging het bijna lekken en ik was te bang om de pleister eraf te halen! Nou, we wilden ook niemand bellen voor hulp, dus de volgende dag verzamelde ik al mijn moed en deed het gewoon. Nico gaf aanwijzigingen en het was helemaal niet eng. De “ritssluiting” zelf zag er mooi schoon en vrijwel droog uit! Ik heb eromheen zorgvuldig schoongemaakt en een nieuwe pleister erop gedaan. Poeh!

Na de eerste moeilijke week

In de tweede week begon hij minder afhankelijk van mij te worden, hij kon zelf uit bed komen en meer dingen zelf doen. Na twee weken gingen de nietjes eruit en het zag er allemaal goed uit. Ze hebben er nog een andere pleister opgedaan, eentje die meer zou ademen. Maar na de eerste douche twee dagen later, hoefde hij er niks meer op te doen. Fijn!

Hij blijft vooruit gaan

Inmiddels loopt hij met een kruk in plaats van het looprek. Hij heeft al twee fysio afspraken gehad en het gaat kennelijk goed voor deze heupprothese operatie. Thuis mag hij nu kleine stukjes lopen zonder hulpmiddelen. Hij had op de laatste afspraak echter wat teveel gedaan, dus dat betekent wat meer rust de volgende dag. Ze willen dat je zoveel als je kunt in beweging bent en wat milde oefeningen doet. Maar ze waarschuwen er ook voor niet te veel te doen en naar je lichaam te luisteren! Hij is een paar keer terug naar de gewone dokter geweest voor pijnmedicatie, maar hij is inmiddels van de zware opiumderivaten af en terug naar zijn gebruikelijk Arthrotec (voor slechte gewrichten). Mooi!

Binnenkort terug naar de chirug

Over twee weken moet hij weer terug naar de chirurg, dr. Alshrif. Ik ben benieuwd hoe goed hij denkt dat het gaat en wat de volgende aanwijzingen zullen zijn. Hij mag momenteel nog niet rijden, wat ook betekent dat ik hem niet mag rondrijden met mijn “learner’s permit” (leerlingen rijbewijs). Hij moet dan in staat zijn het over te nemen indien nodig. Dus hadden we onze kast, koelkast en vriezers flink volgestopt voor de operatie en moeten we vrienden vragen om ons naar afspraken te rijden. We zijn Kristin en Henk zeer erkentelijk voor alle ritjes tot nog toe. BEDANKT!!

Curry ketchup recept!
12e Canaversary!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.