Curry ketchup recept!

Marlies WobbenBij Ons ThuisLeave a Comment

Curry ketchup is mijn favoriete saus! Vooral van het merk Hela. Een Duits merk, maar ook heel populair in Nederland. Toen we net naar Canada verhuisd waren, vroeg ik aan familie of ze het mee konden nemen, en we hebben het in Nederlandse winkels in andere steden gekocht. Maar niet lang daarna ben ik zelf snacks gaan maken en kwam ik dit curry ketchup recept tegen op een Nederlandse website. We hebben het frikandel recept van die site niet gehouden (maar daarvoor in de plaats wel dit recept), maar wel het recept voor de saus. Een schot in de roos vinden wij en we hebben er verder niet meer naar gezocht!

Zoveel mogelijk met curry ketchup

enjoying a currywurst at the Christmas Market at the CentrO in Oberhausen
Eating currywurst in Germany

In Duitsland wordt een dunnere en warme versie van curry ketchup gebruikt voor currywurst, een worst van varkensvlees in stukjes met de saus en wat kerriepoeder erop. In Nederland gebruiken we de saus voor friet en snacks zoals frikandellen uit het recept van vorige week. Als we de combinatie met mayonaise, curry ketchup en stukjes rauwe ui gebruiken, noemen we het “speciaal”.

Aangezien dit mijn favoriete sausje is, gebruik ik het ook graag op veel andere ingrediënten van het avondeten alsook op het ontbijt in plaats van gewone ketchup. Ik vind ketchup te azijnachtig, dus een kruidige en zoetere variant is echt iets voor mij! Ik gebruik het ook heel graag op een boterham… met kaas met curry als de absolute top één!

Zoet en gekruid, maar niet echt scherp

Ik realiseer me dat ze in een fabriek wellicht met een basis tomaten-ingrediënt beginnen om curry ketchup te maken, en niet met half ketchup en half water, maar dit recept beviel ons zo goed, dat we er amper aan gesleuteld hebben!! Behalve wat minder suiker gebruiken. Het is iets kruidiger dan wat je in de winkel koopt. Niet heter, maar meer qua smaak van de zwarte peper en de kerrie. Daardoor vinden we deze saus inmiddels lekkerder dan het origineel! Een tijd terug vonden we kleine flessen Hela curry ketchup in een van onze Superstores, maar het was de export versie… nog minder kruiden 🙁 Nee dank je, ik blijf dit makkelijke recept wel maken!

Ingrediënten

  • 500 ml tomatenketchup
  • 500 ml water
  • 12 eetl. suiker
  • 4 eetl. ketjap manis
  • 4 theel. kerriepoeder
  • 2 theel. paprikapoeder
  • 2 theel. zwarte peper
  • 1/4 theel. kruidnagel
  • 2 eetl. aardappelzetmeel (om te binden)

Notes:

– gebruik een goede tomatenketchup, ik meet uit gemak 500 ml af i.p.v. gram in het originele recept
– het is vrij zoet, ik gebruik meestal maar 8 eetl. suiker
– de ketjap manis die ik gebruik is dik en stroperig. Als je gewone sojasaus gebruikt kun je er 4 eetlepels bruine suiker aan toevoegen of gewoon weglaten als je toch al wat minder suiker wilt gebruiken
– ik maak altijd een dubbele hoeveelheid en heb voor het gemak de hoeveelheid kruiden iets anders afgerond naar 3 eetl. kerrie, 1 eetl. paprikapoeder en 1 eetl. zwarte peper

Bereiding

Doe alles behalve de zetmeel in een pan, roer en breng het net aan de kook. Bind het met aardappelzetmeel (eerst opgelost in wat koud water). Bewaar in bakjes of flessen. Ik bewaar het heel lang in de koelkast, soms ontmengt het een beetje en moet je het even schudden.

deepfried frikandellen with curry ketchup and mayo
curry en mayo bij frikandellen

Dit recept is bekend (en wordt online herhaald) als het recept van ene “expat Case Florida”, maar er lijkt geen originele post meer te zijn.

De schoonheid van rijp
Mijn bionische Valentijn ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.