Grasslands National Park, 19-21 augustus

Marlies WobbenSaskatchewan - OverigLeave a Comment

Wij zijn erg verliefd op de prairie en houden ervan om tussen de eindeloze velden of glooiende heuvels met grazende koeien te rijden, om te kamperen in dalen en bossen en naar oneindige uitzichten en “levende luchten” te kijken. Vooral in Zuidwest-Saskatchewan hebben we over immens uitgestrekte en vrijwel lege prairie gereden, dus iedere keer als iemand zei dat we naar Grasslands National Park moesten gaan, waren we terughoudend… hadden we dat niet allemaal al eens gezien? Nou, na negen jaar in Saskatchewan hebben we eindelijk ons eerste bezoek gepland!

We boekten twee nachten in Grasslands als onderdeel van een kleine vakantie, op weg naar Cypress Hills. Om kort te zijn, het West Block is waar de bizons en prairiehonden zijn, het East Block is waar de “badlands” (ruig semi-woestijn landschap met veel erosie). Wij kozen voor het West Block, of beter gezegd, het noordelijke deel van de Ecotour Road en het gebied rond de camping, aangezien de bizons nummer één op ons wenslijstje waren. Op zaterdagmorgen gingen we op weg naar het Grasslands Bezoekerscentrum in Val Marie, met een pauze in Gravelbourg om Toos en Darcy te bezoeken (bedankt voor de lunch!). Na registratie reden we terug naar de Ecotour Road en de ingang van het park. Kort na de ingang zijn er een paar parkeerplaatsen langs de weg met informatieborden en wij vonden nummer twee het meest interessant: een grote prairiehondenkolonie en verschillende bizon stieren in de buurt! Check! Dit was nog steeds boven op de prairie, maar al snel dook de weg in de brede en ruige Frenchman vallei. Omdat het al laat in de middag was, reden we door naar de camping aan de andere kant van de vallei om onze plek op te bouwen voor de nacht. We hadden al wat donkere stippen in de verte gezien (bizons) en een grotere vlek dichterbij de camping, we konden die stier goed zien via de telescoop. Zoals de meeste prairie hier, heeft de camping geen bomen en ben je blootgesteld aan de elementen. We bouwden niet veel op, namen alleen onze stoelen, BBQ en telescoop uit de camper en trotseerden de wind om een maaltijd te maken. De nachthemel in dit “dark sky preserve” (beschermde nachthemel tegen lichtvervuiling) was fenomenaal! Maar de temperaturen gingen flink omlaag en we mochten geen kampvuur maken om het warm te houden, vanwege een kampvuurverbod (al maanden te droog weer en dus hoog brandgevaar). Ik werd rond vier uur wakker, keek naar buiten en zag een witte noorderlicht boog in het noorden.

Overdag warmde het weer snel op, maar het was een beetje bewolkt. We begonnen de dag met een “cowboy coffee” van Parks Canada. Koffie werd in een grote pot over een vuurtje gebrouwen – water met gemalen koffie werd even aan de kook gebracht, dan voegden ze wat koud water toe zodat de prut naar de bodem zakte. Het smaakte niet eens zo slecht! De meiden vertelden ook nog verhalen van het park en we kletsten allemaal nog een tijdje. Daarna liepen we de heuvel op naar de Belza picknickplaats, waar Parks Canada twee van die rode stoelen neer heeft gezet op een uitzichtspunt aan de Frenchman vallei. Indrukwekkend! Een tijdje volgden we een bizon die de vallei aan het oversteken was. We relaxten wat op de camping, maar de wind was vermoeiend, dus we deden een dutje en even later liep ik nog even met de videocamera naar het einde van de camping, waar je ook over de vallei kunt uitkijken. Ik zag een bizon aan de overkant en ik wed dat dat dezelfde was die we eerder zagen. Aan het einde van de middag konden we wel wat beweging gebruiken en wandelden we een stukje de Ecotour Road af naar de resten van de Lawson nederzetting. Walt Lawson begon daar een ranch die erg succesvol werd. We liepen daar naar het riviertje en het leek een populaire oversteekplaats te zijn voor de bizons (veel poep)! Toen we weer terug bij de camping kwamen, realizeerden we ons dat er bij de ingang een geocache ligt en die hebben we gevonden. Verder niks bijzonders die avond… helaas bewolkt, dus geen sterrenkijken!

De volgende morgen was het tijd om het park weer te verlaten, maar niet voordat we meer dan 100 bizons hadden gezien. Wacht, wablief?! Ja, voordat we de vallei overstaken, zagen we een enorme kudde aan de overkant. Terwijl ik het filmde, telde ik grofweg 120 bizon vrouwtjes en kalveren! Het gaf me kippevel, want ik kon me opeens de hele vallei vol bizons voorstellen zoals het was voordat de Europese nederzetters kwamen! Toen we weer bovenop de prairie bij de prairiehondenkolonie kwamen, zagen we een paar bizon stieren in het gras liggen en daarna een grote stier die kort bij de weg stond! Nadat we even bij de prairiehonden hadden gekeken, reden we heel langzaam langs hem af en gelukkig vertoonde hij geen tekenen van irritatie of zelfs maar interesse in ons. Het is de bronstijd, dus ik neem aan dat we voor hem niet als een bison meisje uitzagen 😉 We hadden de kans om te filmen en wat foto’s te maken – wat een geweldig einde van ons bezoek aan het park! Hoewel het kampeergedeelte erg verschilde van wat we normaal doen, loste Grasslands National Park wel alle beloftes in met de geweldige uitzichten over onverstoorde prairie grasland en uniek wildleven!

Grasslands National Park – West Block
De Frenchman Valley camping is klein en biedt geen bescherming tegen de elementen, maar is gelegen aan de rand van de vallei met mooie uitzichten op het einde van de camping of op de heuvel ernaast. Je komt hier niet zozeer voor het kamperen, maar voor het park met zijn uniek wildleven, natuur en uitzichten. Er zijn “pit toilets” (droge toilet boven een open gat) in schone gebouwtjes, maar geen douches en er is een gebouwtje waar je kunt koken en waar wifi is, om even aan de elementen te ontsnappen en met personeel te praten. Er zijn wat activiteiten zoals begeleide wandelingen en cowboy coffee.

Gefeliciteerd met je 150e, Canada!
Cypress Hills, 21-29 augustus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.